26 Ağustos 2012 Pazar

Güneş Börek

HAFTANIN YEMEKLERİ-216

Herkese merhaba,

Bugün görüntü ve lezzeti ile herkesin bayılacağı bir börek tarifim var

Tarif Cahide Jibek'ten alıtıdır

Görüşmek üzere


Güneş Börek


Malzemeler

2 su bardağı süt

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
1 tatlı kaşığı maya
2 yemek kaşığı şeker
2 silme tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı un

Patatesli iç malzemesi
4 adet haşlanmış patates
100 gr. beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Karabiber, kimyon, kırmızı biber

Üzerine sürmek için
150 gr. eritilmiş tereyağı

Yapılışı

Hamur malzemeleriyle yumaşacık bir hamur yoğurun.
Üzerini örtüp mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamuru ikiye bölün. Önce birini çok ince olmayacak şekilde açın.
Üzerine erimiş tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın.
Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın.
İkinci hamuru açarken ilk hamuru buzlukta bekletin. İkinci bitince ilk
hamuru çıkarıp,diğerini buzluğa koyun.
İlk açtığınız hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle
dikdörtgen şekilinde açın.
Üzerine tereyağından sürüp patatesli içten her yerine gelecek şekilde yayın.
Uzun kenarından başlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını
birleştirerek simit şekli verin.
Kağıdın üzerinde simit şeklini bozmadan dilim dilim kesin. Kağıtla beraber
tepsinin içine alın ki şekli bozulmasın.
Üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımından sürüp çörekotu serpin. Kapalı
bir yerde, mayalanması için 1 saat kadar bekletin.
Diğer hamurada aynı işlemi uygulayın.
200 derecelik fırına sürün. Kızarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürün ki
içini çeksin. Hızlı pişerse içi hamur kalabilir.
Nar gibi kızaran böreği fırından alın ve en az 20 dakika dinlendirdikten sonra
dilimleyerek servis edin.


Patatesli için hazırlanması
Patatesleri haşlayıp soyun ve küçük küçük doğrayın.
Beyaz peyniri rendeleyin veya ezin patatese ekleyin.
Maydanoz (dereotu da olabilir) doğrayın. İçine biraz karabiber ve kimyon
ekleyin. Acı seviyorsanız kırmızı biber koyun ve karıştırın.


2 yorum:

Unknown dedi ki...

bu tarifi denedim ama istediğim gibi olmadı yani hamur elime çok yapıştıgı için unu fazla koydum ama sonra anladımki en son elimi unlayıp toparlasam olacakmış..tabi pişince sert oldu..birde dilimlerini düzgün kesemedim..inşallah ikincisi güzel olacak :)

Melda Albayrak dedi ki...

Nimet hanım merhaba,
Beğenilen tariflere 2. şansın mutlaka verilmesi gerektiğini savunanlardanım. İlkinde elde edeceğiniz tecrübeler 2. denemede süper bir lezzet elde etmenizi sağlayacaktır :))

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...